Verdensdagen for psykisk helse er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse, som markeres den 10. oktober. Siden 1992 har Verdensdagen bidratt til økt åpenhet om psykisk helse.
Dagen er en offisiell FN-dag og skaper åpenhet og gir kunnskap om psykisk helse - vi har alle en psykisk helse.
Verdensdagen for psykisk helse begynte i 1992 da World Federation for Mental Health (WFMH) satte 10. oktober som en dag for å fremme økt bevissthet om psykisk helse i hele verden. Psykisk helse og lidelser er fortsatt tabu i mange land.
Mental Helse har siden 2002 koordinert arbeidet med Verdensdagen i Norge på oppdrag fra Helsedirektoratet. Dagen skal øke kunnskap og åpenhet om psykisk helse, og fremme gode levevaner. Målet er å gjøre det like lett å snakke om vår psykiske helse som vår fysiske. Vi har alle en psykisk helse, og den må vi ivareta.
Her i landet er det alle de iherdige frivillige, og over halvparten av landets kommuner, som har hjulpet å dra lasset for større åpenhet om psykisk helse med flotte og inspirerende arrangementer år etter år. I 2020 var det ny rekord, med over 2200 arrangementer på landsbasis.
Verdensdagen i andre land
Verdensdagen for psykisk helse markeres nå i over 150 land fra Argentina til Sør-Afrika, og Yemen til Nederland. I Skottland arrangerer de faktisk en egen Mental Health Arts and Film Festival med fokus på sammenhengen mellom mental helse og det kreative sinn.
Flere steder har de markeringer som varer en hel uke med forskjellige typer arrangementer, for eksempel i Irland og på New Zealand.
Mange måter å markere på
Markeringene i Norge er av stor variasjon og kreativitet. Alt fra enkle stand på gata med informasjon og kaffeutdeling, fagdager på arbeidsplasser, til flere uker med fokus på psykisk helse på skoler, festivaler, eller egne kunst og fotoutstillinger.
I Norge har også fysisk aktivitet gjennom blant annet ’Gå for åpenhet’ turmarsjer, gapahuksamlinger og løp vært en viktig del av de faste innslagene for markeringen av Verdensdagen.