Mål for ordningen
Hovedmål:
Styrke kommunenes evne og mulighet til å utvikle bærekraftige og gode helse- og omsorgstjenester, og å gi en tydelig prioritet til noen av de viktigste framtidsutfordringene kommunene står overfor på helse- og omsorgsfeltet.
Tiltaket bidrar også til oppfyllelse av delmål 3.4 i FNs bærekraftmål. Midlene skal bidra til at kommunene setter i verk kompetansehevende tiltak og nybrotts- og utviklingsarbeid ut fra lokale forutsetninger og behov.
Delmål:
• Økt kompetanse for å utvikle god praksis og sikre trygge og gode tjenester tilpasset den enkeltes behov.
• Sterkere brukerinnflytelse og bedre samspill med pårørende, frivillige og lokalsamfunnet.
• Forebygge og utsette behov for kompenserende tjenester og bidra til at brukerne opprettholder eller gjenvinner sin funksjonsevne og selvstendighet.
• Styrket lederkompetanse, fagutvikling, større faglig bredde og tilstrekkelig, kompetent og stabil bemanning.
Primærmålgruppe: Ledere, ansatte og personer som kan rekrutteres til å jobbe i helse- og omsorgstjenesten. For kompetansetiltak innen psykisk helse og rusfeltet kan ansatte også i andre kommunale og fylkeskommunale etater være målgruppe (f. eks. NAV, barnevernstjeneste, barnehager og skoler).
Sekundærmålgruppe: Brukere av de kommunale helse- og omsorgstjenestene og deres pårørende.
Hvem kan få tilskudd?
• Kommuner
• Fylkeskommuner
Tillegg og presiseringer:
Kommuner kan velge å utvikle tiltak og tjenester i samarbeid med andre kommuner, helseforetak, næringsliv, utdannings- og forskningsinstitusjoner, frivillig sektor eller andre aktører. Ved samarbeid er kommunen økonomisk og administrativt ansvarlig, og skal stå som søker for prosjektet i sin helhet. Det gis tilskudd til kompetansetiltak og innovasjonsprosjekter for ansatte i omsorgstjenestene, herunder psykisk helse- og rustjenester. Fylkeskommunene kan kun søke om tilskudd til kompetanseutvikling. Det er eget regelverk for øremerkede midler til spredning av velferdsteknologi i kommunene.
Dette må være med i søknaden
• Søkerens formål med tilskuddet
• Prosjektbeskrivelse / beskrivelse av tiltak det søkes om tilskudd til
• Budsjett (skal kunne sammenliknes på samme nivå med regnskap dersom regnskap kreves)
• Egenfinansiering - det legges som hovedregel til grunn en kommunal egenandel. Dersom kommunen mottar andre statlige tilskudd hvor det er lagt inn en forutsetning om kommunal egenandel, skal tilskuddsmidlene ikke benyttes til å dekke denne kostnaden.
• Redegjørelsen for de interne og eksterne kontrolltiltak som skal sikre korrekt rapportering og måloppnåelse (for eksempel interne kontrollaktiviteter, internrevisjon, autorisert revisor/ ikke autorisert revisor, andre offentlige tilsyn og Riksrevisjonen).
I søknaden må det beskrives tydelig hvordan tildelingskriteriene skal oppfylles.
MERK: Det er statsforvalteren som forvalter tilskuddsordningen på vegne av Helsedirektoratet. Kontakt Statsforvalteren for søknadsfrist og for å søke og rapportere.
Beløp: 345 400 000 kr
Les mer på https://www.helsedirektoratet.no/tilskudd/kommunalt-kompetanse-og-innovasjonstilskudd