Grunntilskudd autoriserte Nasjonale turiststier
Stier som er autorisert som Nasjonal turiststi kan søke om et årlig grunntilskudd på 300 000 kroner. Grunntilskuddet blir utbetalt fra og med året etter autorisering, og kan bare brukes til tiltak som gir rett til midler i tilskuddsordninga.
Vi ber om at følgende dokumenter legges ved søknaden:
• virksomhetsplan
• årsbudsjett
• kort statusrapport (1-2 sider)
• sluttrapport for forrige år
Rapporter må leveres i elektronisk søknadssenter.
Søknadsfrist 15. januar. Les mer på soknadssenter.miljodirektoratet.no
Midler til oppryddingstiltak i forurenset grunn og sjøbunn
Formålet med tilskuddsordningen er å bidra til gjennomføring av oppryddingstiltak i grunn på land og i bunn i sjø og ferskvann som er forurenset med miljøgifter.
Midlene skal i hovedsak brukes til å rydde opp i forurenset sjøbunn i de 17 kyst- og fjordområdene som er prioritert i nasjonal handlingsplan, samt andre sjøbunnområder myndighetene har prioritert for kartlegging og opprydding. Midlene skal også gå til arbeidet med å rydde opp i forurenset grunn.
Det tildeles som hovedregel ikke midler der det finnes en ansvarlig for forurensningen, jfr. prinsippet om at forurenset betaler.
Statsforvalteren og andre statlige aktører, kommuner, kommunale og interkommunale selskap/virksomheter, private virksomheter og privatpersoner som har utgifter i forbindelse med opprydding i forurenset grunn og bunn i ferskvann og sjø kan søke.
Det kan søkes midler til aktiviteter som f.eks. kartlegging, undersøkelser, tiltaksplanlegging, overvåking, fysiske tiltak med formål om å rydde opp i forurenset grunn og sjøbunn.
Det tildeles i hovedsak ikke midler til tiltak der hensikten er å øke seilingsdyp i havner, kaier, småbåthavner o.l., eller bygge- og graveprosjekter etter kapittel 2 i forurensningsforskriften.
Du finner søknadsfrist og mer informasjon på soknadssenter.miljodirektoratet.no
Tilskudd til frivillige miljøorganisasjoner og allmennyttige stiftelser innenfor forurensingsområdet
Tilskuddsordningen skal medvirke til å opprettholde et utvalg av demokratisk oppbygde, landsomfattende organisasjoner med arbeid mot forurensing som formål, for å sikre frivillig engasjement og styrke medvirkning i miljøspørsmål lokalt, regionalt og nasjonalt, basert på faglig innsikt.
Målet er også å påvirke produksjons- og forbrukermønsteret ved å bygge opp og formidle kompetanse om miljøvennlig produksjon og forbruk, og stimulere til bærekraftig praksis i næringsliv, husholdninger og offentlig virksomhet.
Tilskuddsordningen omfatter driftstilskudd til:
• Norsk vannforening
• Norsk forening mot støy
• LOOP
• Foreningen "Hold Norge rent"
• Den europeiske standardiseringsorganisasjonen (CEN)
Søknadsfrist og mer informasjon finner du på soknadssenter.miljodirektoratet.no
Tilskudd til kulturminner i jernbanesektoren
Generell støtte er prosjektmidler som enhver som arbeider for bevaring eller formidling av jernbanehistorien i henhold til forskriftens formål kan søke om.
Du finner søknadsfrist og mer informasjon om tilskuddsordningen på soknadssenter.miljodirektoratet.no
Tilskudd til miljømerking, miljøvennlig forbruk og forbrukerinformasjon
Målet for ordninga er å fremje viktige verktøy i ein førebyggjande miljøpolitikk. Ordninga omfattar driftstilskot til:
• Stiftelsen Miljømerking
• Standard Noreg
Klima- og miljødepartementet føreset at midlane blir nytta til å intensivere arbeidet med verkemiddel som fremjar prioriterte miljø- og berekraftsmål. Tildeling av midlar er basert på organisasjonane sine resultat frå føregåande år og ein konkret søknad om midlar for kommande periode, sett opp mot prioriterte nasjonale miljø- og berekraftsmål.
Du finner søknadsfrist og mer informasjon om tilskuddsordningen på soknadssenter.miljodirektoratet.no
Tilskudd til nasjonale turiststier
Tilskuddsordningen skal bidra til å ta vare på opplevelses- og naturverdiene, bidra til godt og forebyggende beredskapsarbeid og bred lokal verdiskaping, samt god håndtering av store mengder besøkende gjennom en helhetlig og god besøksforvaltning. Tilskuddsordningen skal også medvirke til å håndtere og forebygge utfordringer knyttet til svært høye besøkstall som slitasje, søppel, beredskap, samt behov for informasjon.
Nasjonale turiststier skal gjennom kvalitet i alle ledd også bidra til å ivareta attraksjonsverdien til stiene og turmålet. Noe er kortsiktige strakstiltak, men det krever også langsiktig planlegging.
De som kan søke på tilskuddsordningen er destinasjonsselskap, kommuner, fylkeskommuner, kommunale- eller interkommunale foretak, stiftelser, frivillige organisasjoner, nasjonalpark- og verneområdestyrer og regionråd.
Tildelingen skjer etter en helhetsvurdering av søkers behov og formålet med tilskuddsordningen.
Tiltak som kan få støtte:
• prosjektledelse og planlegging knyttet til besøksforvaltning, herunder sårbarhetsanalyse, brukerundersøkelse, ROS-analyse mm.
• tilrettelegging og merking av sti, sikringsbuer og andre beredskapstiltak
• tilrettelegging av adkomstsoner
• toalett- og sanitæranlegg
• søppelhåndtering
• informasjonstiltak, herunder også naturveiledning, fjellvakttjeneste, stipatruljer og vertskap ved for eksempel stiens startområde.
Du finner søknadsfrist og mer informasjon om tilskuddsordningen på soknadssenter.miljodirektoratet.no
Tilskudd til naturfaglige organisasjoner
Ordninga skal medvirke til å holde oppe et utvalg av demokratisk oppbygde, landsomfattende organisasjoner innenfor naturområdet for å sikre frivillig engasjement og styrke medvirkning i miljøspørsmål lokalt, regionalt og nasjonalt, basert på faglig innsikt.
Storleiken på driftstilskota blir fastsett mellom anna ut frå ei vurdering av aktivitetsnivået til organisasjonane nasjonalt og lokalt, økonomien deira og alternative høve til finansiering, saman med medlemstalet i organisasjonane.
Det er rekna med tilskot til:
• Foreningen Våre Rovdyr (378 000 kroner)
• Norsk Biologforening (306 000 kroner)
• Norsk Botanisk Forening (306 000 kroner)
• Norsk entomologisk foreinng (297 000 kroner)
• BirdLife Norge (2,355 mill. kroner)
• Norges sopp- og nyttevekstforbund (2,942 mill. kroner, inkludert 2,5 mill. kroner til soppkontroll)
• Norsk Zoologisk Forening (270 000 kroner)
Tilskot til den enkelte organisasjonen blir utbetalt etter søknad.
Du finner søknadsfrist og mer informasjon om tilskuddsordningen på soknadssenter.miljodirektoratet.no
Tilskudd til tiltak mot fremmede organismer
Søkeberettigede er virksomheter med eget foretaksnummer i Brønnøysundregistrene. Offentlige instanser (kommuner, fylkeskommuner, statlige instanser eller sammenslutninger av slike) er ikke søknadsberettiget.
Du finner søknadsfrist og mer informasjon om tilskuddsordningen på soknadssenter.miljodirektoratet.no.
Tilskudd til verdiskaping basert på naturarven
Tilskuddsordningen skal medvirke til at verneområdene og andre verdifulle naturområder blir en del av bred verdiskaping som har langsiktig positiv effekt for natur, lokalsamfunn (sosialt og kulturelt), økonomi og næringsutvikling.
Målgruppe for ordningen er nasjonalparkkommuner og andre kommuner, regionråd, frivillige organisasjoner, virksomheter, naturinformasjonssenter, tilsynsutvalg, grunneiere og forvaltningsmyndigheter for verneområder.
Tilskudd kan gis til:
• Attraksjoner og tiltak for tilrettelegging og/eller kanalisering av ferdsel, for eksempel innfallsporter, korte stier og utsiktspunkt.
• Ulike typer informasjon, og tiltak for utvikling av besøksforvaltning og nasjonalparker og andre verneområder som merkevare.
• Naturfaglig kompetanseheving i reiselivsvirksomheter.
• Tiltak for å bedre samarbeidet mellom lokalsamfunn, naturforvaltning og næring.
• Ledelse av prosjekter for gjennomføring av tiltak som nevnt ovenfor.
Søkere må bidra med minst 50 prosent egeninnsats (økonomiske midler eller arbeidsinnsats). Tiltakene skal være åpne for allmenheten.
Du finner søknadsfrist og mer informasjon om tilskuddsordningen på soknadssenter.miljodirektoratet.no